CAMERELE DE COPII
Cadoul perfect pentru copilul tau: camera care i se potriveste
Iti amintesti de anii copilariei in care totul era o noua descoperire, in care bucuria ta era un entuziasm sincer iar visele nu cunosteau limita sub imboldul imaginatiei debordante?
Probabil la acea varsta te-ai surprins deseori gandindu-te cum ar fi sa traiesti intr-un castel, in casuta de turta dulce din padure, pe fundul oceanului cu sirenele sau in casuta din copac de unde sa strabati in salturi atletice intreaga jungla alaturi de prietenii tai.
Cu ajutorul imaginatiei ti-ai transformat camera in locul de joaca unde totul era posibil: un simplu cort dintr-un cearceaf devenea cel mai minunat palat, salteaua patului era placa de surf cu care stapaneai valurile inspumate, dulapul era tulpina de copac cu scorbura in care te puteai ascunde, covorul era supus si te purta la o simpla pocnitura din degete in orice colt al lumii, iar biroul se contura sub forma unei cazemate din care te aparai de “invadatori”.
Camera de copil era, asadar, un refugiu doar al tau, unde totul putea capata viata in mod nebanuit.
Pe masura ce ai crescut ai lasat lumea inocenta a copilariei in spate si te-ai indreptat grabit spre anii adolescentei, spre emancipare si statutul de “adult”.
Nu ti-ai mai dorit o camera ca loc de joaca si poveste ci ai vrut ca totul sa capete o alura “cool”, sa reflecte noile tale preocupari si interese. Ai adunat jucariile intr-o cutie iar biroul a devenit loc de studiu, dulapul un simplu spatiu pentru toate hainele si perechile de incaltaminte pe care ti le doreai, iar patul a fost un spatiu de odihna pe care l-ai personalizat cu imaginile artistilor tai preferati, poze cu prietenii si alte decoratiuni.
Camera unui copil, ca orice alt spatiu al casei, este conceputa pentru a deservi mai multor nevoi: de joaca sau studiu, depozitare pentru diverse lucruri si zona de noapte sau de odihna.
In functie de varsta si caracterul copilului, amenajarea camerei trebuie realizata conform gusturilor lui si, pe masura ce anii trec, atmosfera trebuie adaptata la noile necesitati.
Ar fi bine sa nu te conformezi sabloanelor standard: roz pentru fete, albastru pentru baieti cu elementele de rigoare ce vin alaturi de un stil conformist. Orice copil, ca si orice adult, are propriile pareri si preferinte iar camera sa ar trebui sa ii reflecte alegerile.
Copilul trebuie consultat si, in functie de dorintele sale in ceea ce priveste gama de culori, materialele, design-ul dar avand in minte si utilitatea, noi te putem ajuta sa adopti cele mai optime solutii pentru spatiul sau in care se dezvolta.
Daca alegem finisaje si elemente decorative ele nu ar trebui sa incarce prea mult camera, fie ca este vorba de un tapet, de o serie de tablouri, de niste abajururi colorate sau de cateva perne decorative.
Proiectele noastre pentru camerele de copii sunt cladite pe un caracter copilaresc dar boem, accentuate de elemente romantice ce pastreaza o simplitate eleganta.
Camera de la mansarda a Mariei, in varsta de 12 ani, a fost gandita in tonuri de alb si roz pal cu mobilier de la Ikea, si elemente de la Irina Neacsu: abajurul si scaunul. Pardoseala a fost finisata cu o mocheta tesuta, mobilierul de pe colt a fost executat la comanda, lenjeria de pat si draperiile au fost alese din colectia Zara.
Camera Anei, cu pat supraetajat ce ofera o zona relaxanta de lectura, a fost amenajata pentru o domnisoara de 13 ani, intr-un stil feminin dar simplu. Aplicele si lampile au fost achizitionate de la Domicilio, si alese in asa fel incat sa se piarda in desenul tapetului.
Sora Anei, Lara, in varsta de 9 ani si-a dorit pentru camera ei o bancheta la geam cu biblioteca si fiindca cele doua spatii sunt despartite de o baie comuna, am optat pentru acelasi model de tapet, intr-o gama de culori mai deschisa.
Mobilierul din cele doua camere a fost facut pe comanda la Romina, bugetul de care a dispus proiectul fiind unul peste medie.
Camera unei fetite de 5 ani, cu dimensiuni mai mici, aproximativ 10 mp, a fost mobilata cu piese de la Ikea si Kika, tratata in acelasi stil romantic, delicat, feminin.
Da, si copilul tau are o imaginatie bogata care poate transforma orice loc conform dorintelor si viselor de moment. Dar nu e mai frumos sa-l ajuti sa-si puna visul pe care doar il intuieste in aplicare si sa-l vezi cum se bucura de spatiul lui, atat de mult incat nu-ti va mai cere sa dormi cu el? Sau sa-i placa atat de mult coltul lui cu carti astfel incat sa inceapa sa citeasca fara sa-l cicalesti?
Atmosfera in care creste un copil e la fel de importanta ca educatia. De fapt, face parte din ea. Noi suntem aici pentru a te ajuta sa iei cele mai bune decizii privind amenajarea spatiului in care va creste copilul tau.
* imagini cu proiecte de amenajare realizate de echipa Interior: Arh. Mariana Bercu, Arh. de Interior Milena Taranu.