Mobilier si accesorii pentru exterior. La ce trebuie sa te uiti atunci cand cumperi

Cum le alegi?

Terasa, balconul si bucataria de vara devin de obicei spatiile noastre preferate in sezonul cald. Nimic nu se compara cu clipele de relaxare pe terasa cand se lasa seara sau cafeaua bauta in tihna, in racoarea diminetii.

Mobilierul si accesoriile pentru exterior sunt cele care transforma complet o zona de relaxare in aer liber si care iti fac momentele de liniste si mai placute. Alegerea moblierului de exterior este, insa, o misiune importanta. Trebuie sa tii cont de numerosi factori. Specialistii Interior iti ofera cateva sfaturi cu privire la alegerea mobilierului si accesoriilor pentru exterior. 

Ia in considerare nevoile tale

Ce faci cel mai des in zona exterioara pe care doresti sa o amenajezi? Daca de obicei iei masa alaturi de familie sau organizezi intalniri de weekend cu prietenii si familia extinsa, ai nevoie de un set format din masa si scaune confortabile. In cazul in care folosesti terasa pentru a te relaxa seara la un pahar cu vin, in compania celor dragi, atunci este de preferat sa optezi pentru un set de terasa format din masuta de cafea, canapea si scaune sau fotolii.

Alege materiale rezistente, special concepute pentru exterior

Mobilierul pentru exterior are multe de indurat: razele puternice ale soarelui pe timp de vara, ploaia, roua de dimineata sau praful. De aceea, trebuie sa acorzi o atentie deosebita materialelor din care sunt realizate piesele de mobilier pentru exterior pe care vrei sa le cumperi. Conteaza foarte mult si daca spatiul amenajat este acoperit sau nu. Unele materiale sunt mult mai rezistente la intemperii decat altele. De exemplu, ratanul sintetic face fata mai bine umiditatii decat cel natural, la fel si piesele din metal, fibre sintetice si lemn tratat special.

Gandeste-te si la depozitarea peste iarna sau intretinerea pe termen lung

Crezi ca esti dispus sa demontezi in fiecare toamna un set complet format din masa si scaune, pentru a le depozita peste iarna? Si, mai ales, ai unde sa le depozitezi? Sau esti pregatit sa aplici un strat de lac protector pe mobilierul din lemn, o data pe an? Este de preferat sa-ti pui astfel de intrebari inainte de a alege piesele si accesoriile pentru exterior. Sigur vrei sa reziste ani la rand si sa arate impecabil cat mai mult timp, insa trebuie sa fii pregatit sa te ocupi de intretinerea lor. Alege mobilier de exterior care este usor de intretinut si care nu iti va consuma prea mult timp si energie. Iar daca nu ai spatiu pentru depozitare, opteaza pentru mobilier care nu necesita depozitare peste iarna sau unul pliabil, ce poate fi acoperit cu huse speciale de protectie.

Investeste in piese multifunctionale

Piesele de mobilier cu spatii pentru depozitare sunt o investitie buna atat pentru interior, cat si pentru exterior. O canapea de exterior cu zona pentru depozitare este excelenta pentru a pastra pernele, paturile sau alte accesorii pe care le folosesti afara. Sunt utile si ca zone in care sa depozitezi jucariile copiilor sau accesoriile pentru gradina. De asemenea, un taburet sau o masuta de exterior cu spatiu inchis pentru depozitare se vor dovedi foarte utile pe terasa sau in gradina.

Alege culori in concordanta cu spatiul tau exterior

Culorile neutre si cele naturale sunt de obicei preferate in ceea ce priveste mobilierul de exterior. Se adapteaza perfect oricarui decor exterior si le poti oferi un plus de personalitate cu ajutorul accentelor de culoare sub forma accesoriilor, asa cum sunt pernele decorative si husele. Alege tonuri de gri, maro, bej, nuante naturale de lemn, dar si alb sau negru pentru mobilierul tau de exterior. Ia in considerare culorile predominante pe care le-ai folosit in curte si la decorul exterior al casei sau terasei.

Daca iti doresti sa-ti amenajezi un spatiu exterior de relaxare, dar nu stii ce alegeri sa faci, echipa Interior iti sta la dispozitie cu solutii adaptate bugetului si preferintelor tale.

Milena Taranu | 23.06.2021

Vezi toate articolele

Recomandari