Cum faci fata caldurii daca vrei sa renunti la aerul conditionat? Trucuri accesibile

Confort termic, fara consum

Aerul conditionat si-a facut loc in tot mai multe locuinte in ultimele decenii din cauza incalzirii globale. Iar folosirea pe scara larga a aparatelor de aer conditionat nu face altceva decat sa contribuie si mai mult la procesul de incalzire globala, prin consumul de energie.

Este un cerc vicios pe care il putem intrerupe daca folosim in mod responsabil aerul conditionat. Din fericire, exista trucuri simple si accesibile la care poti apela pentru a avea racoare in casa pe timpul verii. Ideal este ca totul sa inceapa inca de la proiectarea si construirea locuintei. O casa eficienta energetic, bine izolata, ar trebui sa fie suficient de racoroasa incat sa nu necesite folosirea aerului conditionat. De asemenea, amplasarea locuintei este la fel de importanta - este indicat ca cele mai multe ferestre sa fie orientate catre sud, decat catre est sau vest. Nu uita ca ne poti contacta pentru orice plan de proiectare si amenajare, iar arhitectii si designerii nostri iti vor oferi solutiile personalizate de care ai nevoie.

Iata cateva trucuri accesibile pe care sa le incerci ca sa faci fata caldurii, daca vrei sa renunti la aerul conditionat:

Blocheaza razele soarelui

Rulourile exterioare pentru ferestre sunt o investitie buna pentru a mentine racoarea in casa pe timpul verii. Impiedica patrunderea razelor solare prin fereastra si pot sa scada semnificativ temperatura dintr-o incapere. Solutii mult mai accesibile sunt draperiile groase si dense, rulourile interioare sau jaluzelele, care actioneaza intr-un mod similar. Trage draperiile in timpul zilei, in special in cazul ferestrelor orientate catre est sau vest, si vei observa o scadere importanta a temperaturii chiar si in cele mai calduroase zile de vara.

Lasa aerul sa circule

Cu totii am incercat acest truc: imediat ce apune soarele, deschidem ferestrele si lasam aerul placut al serii sa patrunda in casa. Curentii de aer ajuta la evacuarea aerului cald din locuinta, insa este esential sa aerisesti strategic pentru a reduce semnificativ temperatura. Deschide ferestre aflate in zone opuse ale locuintei si lasa usile deschise, pentru a se forma un curent de aer ce va racori intreaga casa. Orele in care faci acest lucru sunt, de asemenea, foarte importante. De la 5 pana la 8 dimineata si de la 8 seara pana la 10 noaptea sunt cele mai bune perioade de timp pentru a permite aerului rece sa patrunda in casa. Daca locuiesti la apartament, intr-o zona inconjurata de blocuri si strazi asfaltate, este de preferat sa decalezi perioada de aerisire pe timpul noptii cu cateva ore pentru a evita patrunderea in casa a caldurii acumulate peste zi de cladiri si asfalt.

Controleaza nivelul umiditatii din aer

Umiditatea face ca temperaturile ridicate sa fie si mai greu de suportat. Investeste intr-un dezumidificator, care va mentine nivelul umiditatii din aer la un nivel constant, ceea ce reduce mult senzatia de caldura sufocanta din zilele fierbinti de vara. De asemenea, aeriseste bine baia dupa ce faci dus si nu lasa aburul sa patrunda in restul locuintei. Daca baia ta nu are fereastra, instaleaza un ventilator special pentru a indeparta cat mai repede si eficient aburul. 

Instaleaza ventilatoare de tavan

Ventilatoarele de tavan contribuie la circularea aerului in locuinta si pot reduce temperatura din casa chiar si atunci cand nu ai aerul conditionat pornit. Curentul de aer format de un ventilator de tavan scade temperatura resimtita cu pana la 2,7 grade Celsius. Efectul de racorire este produs de evaporarea accelerata a transpiratiei de pe piele, care este principalul mecanism prin care organismul nostru isi reduce temperatura.

Foloseste becuri si aparate electrocasnice eficiente energetic

Becurile incandescente si aparatele electrocasnice produc o cantitate importanta de caldura nedorita. De exemplu, un bec incandescent transforma in lumina numai 10% din curentul electric pe care il consuma, iar restul de energie este emis sub forma de caldura. Becurile de tip LED sunt mult eficiente pentru ca nu degaja caldura si au un nivel redus de consum. Si aparatele din locuinta ta produc caldura, de la laptop si pana la frigider, masina de spalat sau plita. Cei mai mari producatori de caldura nedorita sunt uscatorul electric de rufe, fierul de calcat, cuptorul sau masina de spalat vase. Evita sa le folosesti in zilele caniculare si investeste intr-unele eficiente energetic, care produc cat mai putina caldura reziduala.

Vrei sfaturi personalizate pentru casa ta? Contacteaza-ne, iar specialistii nostri te vor ajuta sa pui in aplicare cele mai eficiente trucuri de amenajare pentru a avea o locuinta confortabila indiferent de anotimp.

Milena Taranu | 23.06.2021

Vezi toate articolele

Recomandari