Importanta culorilor si materialelor in amenajarea de interior

Sticla, lemn sau piatra 

Importanta culorilor si materialelor in amenajarea de interior e stabilita si in functie de buget. Poate ca-ti permiti financiar cele mai scumpe materiale, dar si daca nu esti inca acolo, designerii nostri de interior te asigura ca exista alternative.

Traim intr-o lume care striga din ce in ce mai mult dupa sustenabilitate, dar uneori si sustenabilitatea implica costuri mai mari decat planuiam. Materialele folosite trebuie privite ca pe o investitie pe termen lung si o discutie despre ce alegem in amenajarea unui apartament devine din ce in ce mai importanta.

Inainte de discutia despre texturi si finisaje, e importanta si cea despre culori. Vrei ca produsul final sa fie intr-o anumita combinatie de culori? Atunci trebuie sa comunici asta designerului de interior de la inceput, ca sa poata integra dorintele tale in planul mai mare.

Daca vrei o combinatie de turcoaz si gri petrol, spre exemplu, gri-ul poate veni dintr-un perete de ciment nefinisat intentionat, care va da un look industrial, poate fi vopsit sau tapetat. Turcoazul poate veni din piese de mobilier sau usi vopsite, gresie sau faianta. Dar cu cat vrei sa fie mai puternica combinatia, cu atat va fi mai intunecat spatiul, pentru ca niciuna din nuante nu-l deschide.

Inca de la discutia culorilor se poate face tranzitia spre materialele dorite si cat de realistice sunt in oglinda cu bugetul. Din seria materialelor populare si actuale amintim sticla, versatila si ajutor deplin oamenilor care vor sa vada ce se intampla dincolo de usa de la bucatarie sau, din contra, vor sa se vada din afara ce fac, daca sunt ocupati si nu pot fi deranjati.

Sticla a inceput sa fie folosita in designul interior tocmai pentru posibilitatea de a delimita o zona in mijlocul unui spatiu deschis, fara a sacrifica din transparenta. Astazi a ajuns sa fie, pentru unii, usa si perete despartitor intre baie si dormitor. Sticla a devenit populara si in designul de scari interioare, depinde doar cat vertigo ai cand te uiti in jos.

Lemnul in culoarea lui naturala e si el in voga - de fapt nu s-a demodat nicicand; ba mai mult, intr-o combinatie cu turcoaz ar crea armonie, pentru ca mobilierul intr-un lemn nud poate deschide cum nu reuseste un perete gri petrol. In mix putem integra si o masa de cafea din piatra naturala; ba putem plusa ca doar suportul sa fie din piatra si masa din sticla sa fie fixata pe ea. Simbolistic, ati ajuns deja in natura.

Podeaua poate fi tot din plăci de lemn, structurata intr-o pardoseala pe mai multe straturi protectoare (un strat de baza de conifere; finisajul care poate fi din artar, frasin sau stejar). Alege un parchet dublu sau triplustratificat.

Pentru canapea, poti alege si o imitatie de piele. Unele sunt create din cauciuc, necesita o manopera minutioasa tocmai ca sa se apropie cat mai mult de materialul original, ajung sa fie, ironic, mai scumpe decat pielea insasi. Depinde daca te intereseaza ca materialul folosit sa fie mai sustenabil pe termen lung (cauciucul poate fi unul reciclat).

Mai avem atatea idei legate de combinarea materialelor mentionate mai sus in designul interior. Nici macar n-am ajuns la otel, nici la altele. Pentru o lista infinita de posibilitati, contacteaza-ne oricand, creativitatea n-are program.

Milena Taranu | 12.09.2019

Vezi toate articolele

Recomandari