Cum transformi un apartament mic de bloc?
In apartamentele mici, nu uita de lumina naturala
Ca sa transformi un apartament mic, intunecat si inghesuit de bloc trebuie sa folosesti cateva trucuri de marire a spatiului. Designerii nostri de interior iti spun astazi o parte din ele.
In blocurile construite inca din comunism, lupta spatiilor mici se da in special in bai si bucatarii. Un detaliu de amenajare caruia ii putem da mai multa atentie sunt oglinzile, care sunt recunoscute de designeri ca motor al augmentarii. Pune o oglinda deasupra blatului din bucatarie, sau deasupra aragazului si daca in ea se reflecta lumina naturala, ai de castigat. Acelasi lucru poate fi adoptat si la baie: o oglindă extra deasupra cazii, pentru iluzia de spatiu marit. Pe de alta parte, desi e o solutie estetica, gandeste-te si daca ai fi dispus la un extra efort la curatare, atat in baie cat si in bucatarie.
Daca vorbim de gresie sau faianta, alege placi in culori deschise sau pastelate, care sa ofere deschidere in spatii cu ferestre mici sau inexistente (in cazul multor bai de bloc). Dupa ce am ales culoarea placilor, ne uitam la dimensiuni: e bine sa alegi unele dreptunghiulare pe care sa le dispersezi pe orizontala, un alt truc care se dovedeste ca ajuta la iluzia de spatiu marit. Mergi pe mana placilor de dimensiuni mici, care alipite vor produce un efect de marire mai vizibil decat placile mari. Printre ele poti integra si fragmente de mozaic, care au, la randul lor, capacitatea de a capta si imprastia lumina in incapere.
Daca urmeaza sa-ti schimbi si geamurile, ai putea lua in considerare – cel putin in living - unele cat mai putin fragmentate, pentru vizibilitate cat mai buna si ca legatura exterior-interior sa fie mai puternica.
Tot intre living si bucatarie, daca stii ca nu-ti petreci mare parte din timp gatind, poti sparge peretele despartitor pentru un spatiu deschis, mai multa lumina, vizibilitate si libertate de miscare. Unde se poate, elimina si peretele dintre living si balcon, pentru acelasi plus de lumina si spatiu. Daca lumina naturala ramane, totusi slaba, poti opta pentru mai multe tipuri de corpuri de iluminat, fie ca vorbim de lămpi cu picioare lungi si lumina calda, fie ca vorbim de leduri extra la baie, in jurul oglinzii.
Pluseaza si cu pereti vopsiti in culori pastel, care sa contribuie la deschiderea camerelor.
Nu uita sa te folosesti cat poti de spatiul de pe verticala, in special la baie si bucatarie, si daca nu ai primit apartamentul mobilat, poti opta pentru electrocasnice (masina de spalat rufe/vase, aragaz) de dimensiuni mai mici, ca sa ocupe cat mai putin. Foloseste-te inteligent de carlige, cutii, cosuri, borcane, atat la baie cat si la bucatarie, pentru o depozitare cat mai eficienta.
De la sine inteles, credem, ca pentru pastrarea unui spatiu aerisit, trebuie sa renunti la aglomerarea corpurilor de mobilier. Mai bine investesti intr-o canapea mai mare si o biblioteca inalta in living, decat in mai multe dulapioare, fotolii si tabureti in care sa te impiedici, daca incaperea e ingusta.
Sigur, solutii pentru amenajarea si transformarea apartamentelor mici de bloc sunt mai multe decat cele expuse. Daca si tu stai intr-un apartament ingust de bloc, nu ezita sa ne contactezi, sa pacalim impreuna optica geometrica printr-un design interior smart.