Provocari in amenajarea spatiilor open space
Cum organizezi un interior care arata ca o foaie alba
Interiorul open space este tentant, pentru ca ofera multe posibilitati, dar spatiul aerisit ascunde cateva provocari de ordin practic.
Profesia de designer interior este pe cat de frumoasa, pe atat de complicata. Fie ca o luam de la "zero", cu un proiect de decorare a unei locuinte noi, fie ca trebuie sa regandim un spatiu deja decorat, niciodata nu avem o sarcina usoara.
In foarte multe locuinte pe care le scot la vanzare dezvoltatorii imobiliari regasim acest concept open space care unifica mai multe functii: accesul in casa, locul in care se serveste masa si livingul.
Dezvoltatorul are numai de castigat din acest tip de organizare, fiindca vinde un spatiu mai mare. In schimb, din momentul in care primesti cheia casei, tu, cel care va locui acolo, vei fi incoltit de o sumedenie de intrebari: cum organizezi acest spatiu? Cum va arata bucataria ta? Unde iti vei servi masa? Unde si cat de mare sa fie zona de living? Acel loc e ca o pagina alba pe care trebuie sa-l aranjezi in asa fel incat sa spuna o poveste frumoasa.
Experienta unui designer interior conteaza enorm in aceasta situatie. Ce i-am recomanda unui client care are pe cap un open space? Ei bine, prima provocare este una functionala si abia apoi estetica.
Cea mai simpla solutie
Prima provocare importanta este rezolvarea corecta a asezarii mobilierului in functie de fluxul de circulatie. De exemplu, circulatia e determinata de pozitia usilor, de iesirea spre balcon sau terasa, de pozitia peretului bucatariei.
De cele mai multe ori, accesul se face direct in inima casei, fara sa treci printr-un hol. In acest spatiu-tampon e bine sa ai un loc de depozitare organizat pentru hainele si incaltamintea cu care intri in casa, unde iti lasi umbrela si palaria sau sapca. Tot acolo trebuie sa te privesti intr-o oglinda mare inainte de a iesi din casa si unde te incalti, de preferinta stand asezat.
Cea mai simpla solutie este configurarea prin mobilare. Prin separarea cu panouri usoare, traforate (decupate), se poate crea o zona-tampon fara afectarea perceperii intregului spatiu. Restul spatiului se imparte in zone, in functie de obiceiurile si preocuparile beneficiarilor - unii isi doresc o zona dedicata servirii mesei, altii vor doar o insula atasata bucatariei. Unii isi doresc un mic spatiu pentru birou, altii - doar un mic colt in care se retrag pentru lectura.
O provocare importanta este pastrarea unitatii vizuale, prin pardoseli continue, cu acelasi tip de finisaj, chiar daca implica folosirea parchetului in zona bucatariei sau a pardoselilor ceramice in zona de living. Rezolvarea e posibila gratie materialelor si texturilor similare pentru mobilier, fie ca vorbim de o bucatarie sau de o biblioteca.
Senzatia de claritate, de curatenie, este, de asemenea, esentiala. O poti obtine prin gandirea unor spatii pentru depozitare, preponderent inchise, in living si in bucatarie. De multe ori trebuie sa gandim bucatarii care sa nu semene cu o bucatarie, cu o chiuveta cat mai discreta si electrocasnice incorporate.
Lumina schimba tot
Conteaza enorm si modul in care este iluminat un astfel de spatiu pe care il folosim si ziua si seara: in unele zone avem nevoie de lumina puternica, in altele de lumina ponderata, de relaxare. Poti rezolva aceasta cerinta proiectand mai multe surse de lumina, mai variate sau versatile, cu intensitate reglabila, integrate cu partea de mobilare si cu zonele functionale.
Cel mai indicat este sa ne imaginam mai intai diferite scenarii de utilizare atunci cand alegem sursele de lumina. De exemplu, seara cand ajungem acasa obositi, putem sa lasam stresul la intrare cand inauntru ne intampina o atmosfera calda, relaxata. Si da, lumina gandita corect are puterea de a te relaxa.
As putea discuta zile in sir pe tema aranjarii unui open space - sunt atatea posibilitati de a face dintr-un loc gol un camin cald, primitor si functional! Dar, ca in viata, oricat de clare ar fi principiile de baza pe care te bazezi, neprevazutul e in stare oricand sa-ti dea planurile peste cap.
Ce poate face un designer cand clientul ii spune ca ii place sa mute mobile din cand in cand? Asta da provocare, chiar si pentru un designer experimentat! In acest caz, trebuie sa gandim un mobilier versatil si variante multiple de asezare, luam in vedere prize suplimentare si puncte de iluminat pentru a permite schimbarile dorite de client.
Nu ezita sa iei legatura cu un expert in design interior pentru a dezvolta un concept care ti se potriveste.
Viziteaza magazinul online pentru mobila si decoratiuni.