Forma versus functie in amenajarea de interior

Locuinta estetica sau practica? 2 in 1?

Cand vorbim de forma versus functie în amenajarea de interior, deschidem o dezbatere. Din fericire, exista obiecte si piese de mobilier care pot indeplini si o functie practica, dar sa fie si placute estetic. E eficient, totusi, sa ne gandim mai intai la utilitate si sa raspundem intrebarii: E practic folosit un spatiu, e in linie cu nevoile mele?

Cand ne aflam intr-un spatiu nou, gol, al nostru, simtim nevoia sa-l umplem, la fel cum creierul simte nevoia sa umple goluri de informatie intr-o situatie in care nu are toate datele factuale. Asa ajungem sa decoram instinctual, cu obiecte pe gusturile noastre, dar cu care aglomeram inutil, pentru ca nu sunt functionale. Sunt cele de care ar trebuie sa ne debarasam. Nu o facem, insa, pentru ca unele sunt incarcate cu povesti si deja fac parte din viata zilnica.

Ar trebui sa intram intr-o casa noua in cautarea raspunsurilor pentru cateva intrebari. Cum ma vad petrecand timpul in casa? Cat timp voi sta in bucatarie, living, baie, sau dormitor? Imi trebuie o canapea incapatoare pentru ca voi reuni prieteni des? Am nevoie sa-mi creez un spatiu cu un birou? Vreau o biblioteca pana in tavan sau trec pe e-reader? 

Cand facem din functie o prioritate, facem liste pornind de la planul casei. Asta va domoli din entuziasmul de a cumpara lucrurile mici precum vaze, draperii, perne sau tablouri decorative. Asta nu inseamna ca ele trebuie eliminate, dar ajuta sa le pui intr-un raport direct cu tipul de spatiu in care vrei sa traiesti.

E nevoie sa modifici un perete? Sa integrezi, poate, un perete despartitor? Ai nevoie ca livingul sa includa si un spatiu de joaca pentru copii, de o bucatarie deschisa ca sa-i poti supraveghea de acolo? Intrebarile sunt necesare la inceput pentru ca devine mai complicat sa faci modificarile odata ce te-ai instalat si ti-ai dat seama ca un spatiu deschis nu ti se potriveste, chiar daca tendintele duc in directia asta. 

Aici nu e vorba de a-ti defini stilul de design interior care e pe val, nici nu trebuie sa te incadrezi intr-un singur stil, cum nici in fiecare zi nu te imbraci cu aceleasi haine. Dar ajuta sa fii constient de stilul tau de viata, de nevoile tale. Faptul ca ai un spatiu de amenajat de la 0 spune ca esti pe drumul cel bun si ca ai bifat o nevoie mare de pe lista ta.

Ajuta sa te gandesti la spatiu ca la unul in care e posibil sa nu locuiesti pentru tot restul vietii. Daca te uiti in jur, realizezi cat de adaptabili am devenit cu totii. Nu mai acceptam un birou fix ca unic loc de lucru, vrem sa calatorim, vrem sa ne conectam mai mult la nevoile noastre sau sa ne deconectam de zgomotul zilnic.

Daca vei decide peste cativa ani sa inchiriezi spatiul sau chiar sa-l vinzi, e util sa ai in vedere si functionalitatile pe care le-ai adus in el de-a lungul timpului. Unele pot creste valoarea proprietatii, iar asta-ti va face si tie viata mai usoara intr-o eventuala mutare. Daca ai instalat pe un perete rafturi pentru toate cartile, cel mai probabil nu le vei lua cu tine, dar pot fi o componenta care face diferenta dintre un da si un nu al viitorilor proprietari: le dai si lor mai putine batai de cap cu viitoarea amenajare de interior. 

Tine minte ca odata ce ai stabilit functionalitatile unui spatiu si te-ai asigurat ca bugetul tau le acopera pe toate, vei ajunge si la completarea cu obiectele decorative care-ti vor aduce propria  personalitate in casa. Le poti integra treptat, pe durata mai multor luni.

Despre solutii practice dar si estetice iti pot spune mai multe si designerii de interior din echipa noastra, asa ca nu ezita sa ne scrii si sa incepi un proiect de amenajare alaturi de noi.

Sursa imagini: Pinterest

Milena Taranu | 12.09.2019

Vezi toate articolele

Recomandari