Distinctia si capcanele tapetului

Elementul pretentios din casa ta

Tapetul este un element de design interior pretentios, generos si exploziv. Poate transforma o incapere intr-un mod radical, poate sa-i ofere personalitate si originalitate, dar in acelasi timp poate narui si orice efort de redecorare.

Orice proiect de design interior incepe cu peretii, cu finisarea granitelor unei incaperi.

Intrebarea “Ce culoare se potriveste?” bantuie mintile multor persoane care hotarasc sa-si refaca locuinta.

Probabil, de aceea e atat de raspandit austerul alb in apartamentele si casele noastre. Mai putine batai de cap, mai practic, usor de intretinut si in tendinta “scandinava”.

Dar prin acest alb atat de la indemana se pierde posibilitatea de a inova, de a dezvolta un concept sofisticat de design, unul care poate diferentia o locuinta de toate celelalte.

Tehnologia din zilele noastre ofera o paleta diversa de materiale, de texturi, de culori si modele. 

S-a ajuns pana acolo incat iti poti crea propriul model de tapet cu ajutorul unui artist. E adevarat, o astfel de abordare e mult mai costisitoare, iar procesul de redecorare dureaza mai mult.

Marele avantaj e ca obtii un interior original si personalizat. Marele dezavantaj e ca tapetul e ceva de durata si mult mai greu de intretinut. Nu-l poti schimba in fiecare an, iar alegerea si modelul trebuie sa reziste in timp. Chiar mai mult daca se poate, sa capete valoare prin invechire.

Desi oferta este foarte mare si poate satisface orice preferinte, procesul de alegere a unui tapet e laborios si are legatura cu dezvoltarea intregului concept de design interior.

E nevoie inainte de fixarea unui stil pentru incapere sau intreaga locuinta, iar conceptul sa fie asamblat si testat, avand in vedere toate detaliile. 

Tapetul e o alegere speciala si trebuie facuta prin consultarea unor specialisti in design interior. 

Marea capcana e ca prin ratarea tapetului se obtine o incapere kitsch, stridenta si obositoare.

Milena Taranu | 05.02.2021

Vezi toate articolele

Recomandari