Designul interior in viitor
Un mix intre materiale reciclate, stil retro si pereti nefinisati
Designul interior in viitor are ca numitor comun grija fata de mediu, nevoia de reciclare a materialelor si integrarea lor in amenajarile interioare. Imbinarea finisajelor noi si luxoase cu piese de mobilier reconditionat. Coexistenta brutului cu detaliile fine.
Cand tragem cu ochiul in viitor, nu mai vedem linii clar trasate intre stilurile de design interior, ci tendinte, comportamente ale generatiilor actuale, care s-au tot schimbat in ultimii 20 de ani si care forteaza si designerii de interior sa se adapteze nevoilor lor. Nu mai exista o delimitare clara, spre exemplu, intre munca de la birou si relaxarea de acasa.
Oamenii cer programe tot mai flexibile si posibilitatea de a lucra din confortul casei, atunci si designul de interior ia in calcul inovarea spatiilor in acest sens. Chiar daca vorbim de un spatiu de 30 de metri patrati in care ai nevoie si de un dormitor si de un living si de spatiu de lucru, solutiile vin din partea tot mai multor arhitecti si designeri - de interior, dar si de mobilier.
Usi glisante care sa delimiteze un living de pat, o canapea modulara - ca piesele de tetris care pot fi mutate in casa dupa bunul plac, platforme sub canapele sau sub paturi, care functioneaza ca spatii pentru depozitare, biblioteci incorporate in pereti versatili, care ascund saltele pe verticala.
Inclinatia spre spatii deschise intre living si bucatarie exista in tot mai multe cazuri, din nevoia de socializare in timpul gatitului, sau, in cazul familiilor cu copii, din nevoia de a fi cu ochii pe cei mici in timp ce prepari o cina. E din ce in ce mai cautat conceptul bucatariei-insule (cu aragaz, chiuveta, blat incluse), inconjurata de o masa-bar cu scaune, canapea sau masa cu scaune pentru invitati. Aceeasi masa care ziua poate fi mutata langa fereastra pentru mai multa lumina si transformata intr-un loc de studiu pentru cei cu program flexibil.
Pentru ca vorbim de spatiu versatil: acelasi in care locuim, lucram si vrem sa socializam, mai trebuie sa implineasca, din ce in ce mai des, a patra functie: nevoia de miscare. Daca iei o pauza de zece minute de la lucru, pentru un antrenament rapid, ai nevoie de un spatiu pentru o bara de tractiuni sau pentru o banda de alergare. Sau, de ce nu, integrezi biroul-in picioare la tine acasa.
Liniile neclare dintre stilurile de design interior inseamna si ca, daca-ti doresti un dulap alb, in stil nordic, nu inseamna ca nu poti opta pentru o canapea finisata cu catifea piersica, pentru ca desi ne uitam in viitor, trendul disco-ball al anilor '70 a revenit si n-are de gand sa ne paraseasca.
Totodata, niciuna din cele doua nu exclude becuri simple care atarna din tavan, intr-un stil industrial. Cum nu vor exclude nici un perete din beton nefinisat care devine curios tocmai prin textura gri, bruta care da un aer racoros si un sentiment de work in progress.
Joaca dintre ciment, nisip, pietris si apa arata tot mai des nevoia de restrangere a prapastiei urban-verde prin alipirea unor plante care dau un sens contrastului, care procura oxigen si retin umezeala. PS: exista un trend al gradinilor urbane care sa satisfaca nevoia celor care au contact rar cu gradinaritul, asa ca viitorul designului isi apleaca atentia si acolo.
Dincolo de nevoia oamenilor pentru spatii si decoruri versatile, sustenabilitatea va juca un rol crucial in designul interior in care vrem sa crestem urmatoarele generatii. Ne gandim cum sa reducem consumul, cum sa refolosim, reciclam. Astfel, intr-un mix de stiluri de amenajare, ne uitam la covoare confectionate din plase de pescuit sau capace de peturi, la pereti din pluta si dopuri de la sticlele de vin transformate in figurine decorative.
Punem accent mai mare pe folosirea materialelor naturale precum iarba de mare, bambus sau paie, din care se pot crea de la cosuri de depozitare pana la fotolii. Punem accent pe sticla versus plastic, durabil versus viata scurta si inlocuire rapida.
Pentru un design de viitor sustenabil, nu ezita sa ne scrii, ca sa aducem la aceeasi masa ideile tale cu cele ale designerilor nostri de interior. Doar lucruri bune pot iesi de acolo.
Sursa imagini: Pinterest