Cum ne protejam casa de o posibila contaminare in timpul epidemiei. 5 sfaturi practice

Nu exagera, dar respecta cateva proceduri simple

In aceste zile dificile circula multe sfaturi cum sa ne protejam noi in ce priveste contaminarea. 

Spalatul pe maini e pe primul loc, dar la fel de important ramane sa ne protejam locuinta, acolo unde, astazi, am ajuns sa lucram, sa traim si sa dormim, fara a o putea parasi prea des din cauza masurilor luate de autoritati.

Protejarea locuintei pare simpla la prima vedere. Dar, pe zi ce trece, e tot mai greu să mentii bariera protectoare, in conditiile in care trebuie sa muncesti, sa gatesti, sa faci sport, sa ai grija de copii, sa te ingrijesti si, probabil, sa ai grija si de parinti sau rude mai in varsta care sunt izolate in case.

Ce trebuie sa faci ca sa tii virusul in afara casei:

1. La intrare trebuie creata o zona pentru decontaminare: a ta si a celorlalti din familie, a hainelor pe care le purtati cat si a pantofilor.

Daca nu exista o incapere speciala unde poti sa faci toate aceste operatiuni, atunci, in holul de la intrare aseaza un pres mai mare pe care poti sa stai incaltat atunci cand intri in casa. Aici te descalti, iar in afara acestui pres iti pui incaltamintea de interior. Pe cea de exterior, o dezinfectezi, o asezi intr-o punga si, apoi o depozitezi in spatiul destinat pantofilor.

2. Hainele de strada trebuie date jos tot la intrarea in casa, in zona tampon. 

Le aerisesti, apoi la asezi intr-o alta punga si le depozitezi in dulap, preferabil, unul aflat tot in holul de la intrare, in zona pentru decontaminare.

3. Imediat dupa sfarsitul acestor operatiuni, e nevoie de dezinfectarea mainilor. 

In aceeasi zona ar trebui sa ai la indemana spirt, solutie sau servetele antibacteriene.

Abia dupa ce ai facut toate aceste proceduri poti intra in casa, si sa te imbraci in haine pe care le folosesti exclusiv in interior.

Nu exista solutii miraculoase! Virusul, chiar si cu aceste masuri, poate patrunde, dar statistic are mult mai putine sanse.

4. Ambalajul produselor alimentare trebuie dezinfectat. Aceeasi procedura care se aplica la incaltaminte si haine trebuie aplicata si la produsele alimentare. 

Expertii au anuntat ca acest coronavirus rezista pe suprafata lucrurilor noua zile, in medie. Dezinfectarea ambalajelor produselor cumparate de la supermarket e o alta metoda de a micsora mult posibilitatea de contaminare. Decontaminarea produselor cumparate nu se face in bucatarie ci in aceeasi zona tampon creata la intrarea in locuinta.

De asemenea, presul de la intrarea in casa trebuie imbibat cu clor sau cu o solutie dezinfectanta. Pardoseala de pe holul de la intrare sau camera de decontaminare trebuie stearsa, de asemenea, cu solutie dezinfectanta dupa fiecare intrare in locuinta.

5. Curatenia din casa sau apartament trebuie facuta ca de obicei, o data pe saptamana.

In fiecare zi trebuie aerisite toate incaperile, trebuie sterse clantele usilor, manerele si suprafetele elementelor de mobilier, dar nu trebuie exagerat.

La curatenia saptamanala poate fi folosita o solutie dezinfectanta pentru a sterge parchetul sau mocheta, trebuie dat cu aspiratorul, curatate si dezinfectate baile. Dar nu transformati aceasta operatiune intr-o obsesie.

Mai mult, in aceasta perioada in care lucrati de acasa daca doriti sa dezvoltati un proiect de redecorare a locuintei dupa iesirea din carantina, nu ezitati sa incepeti. Puteti de asemenea sa luati legatura cu un expert. Vezi aici cum functioneaza aplicatia noastra de design online!

Milena Taranu | 01.04.2020

Vezi toate articolele