CREEAZA DIN CULORI LIMBAJUL PROPRIULUI SPATIU

Influenta culorilor la "interior"

Sunt la Aquariumul din Barcelona si cu aceeasi uimire privesc pentru a nu stiu cata oara bazinele pline cu pesti exotici. Raman fara cuvinte in fata creatiei naturii privind asocierea culorilor si diversitatea modelelor incredibile. Traiesc cu crezul ca in natura toate culorile se potrivesc intre ele si ca ceea ce natura a creat este desavarsit in mod exceptional.

In ce ma priveste nu cred sa existe culori sau nuante urate, desi le-am vazut deseori in asocieri nepotrivite. Daca am avea abilitatea de a imbina si alatura culorile asa cum natura a reusit mereu, interioarele noastre ar fi firesti in indrazneala lor. 

Fara sa ma consider specialista in culori, din dragoste pentru ele, am capatat abilitatea de a le intelege si de a le folosi cu indrazneala. Cred ca fiecare om are personalitatea lui care o duce mai departe in locul in care traieste si o poate exprima neingradit in reguli stricte de decorare.

Culorile ne influenteaza starea de spirit, deci acesta trebuie sa fie principalul criteriu in alegerea lor si, poate, nimic altceva. In egala masura, reactia noastra la diferite culori este legata de personalitate si gusturi, pentru ca fiecare culoare are capacitatea de a exprima mult, schimband spatii, volume, forme. 

Eu, spre exemplu, sunt tributara gri-ului sau a oricarei alte culori puternice care este capabila, intr-un anumit context, sa joace rolul de scena pentru toate celalalte. Si fac referire la asta pentru ca imi place schimbarea – rareori reusesc sa raman cu acelasi decor prea mult timp, asa ca realizarea unui cadru in care accesorizarea joaca rolul principal este modul meu de abordare. Asa cum spunea scriitorul francez Andre Gide, castigator al premiului Nobel pentru literatura, probabil cu multe alte conotatii – “Culoarea adevarului este gri”.

Spre exemplu, in decursul unui an, anotimpurile au efect de schimbare a dispozitiei noastre.  Cand soarele de primavara imi bate in ferestre, optimismul zilelor care incep sa creasca imi modifica preferintele si trec de la tonurile calde de iarna la unele mai pastelate. Scena ramane aceeasi (culoarea peretilor, canapelele, patul), dar cu decorul ne putem intotdeauna juca fara un efort prea mare. Si cand spun decor denumesc generic cateva lucruri – fete de perne decorative pentru canapele si paturi, draperii, fete si servete de masa, canvasuri pentru pereti, abajururile lampilor. Chiar si numai redecorand masa poti realiza unele schimbari, nu?  Ma refer in mod special la momentele de sarbatori cand ne place sa adunam intreaga familie in jurul mesei atent decorate. 

O noua culoare imprima mereu prospetime si o noua personalitate. Iar culoarea poate fi adusa in interioarele noastre in multe feluri. Abordarile pot fi diferite de la caz la caz – aranjamentele in ton aduc senzatia de armonie pe care toti o iubim, dar putem atinge momente in care ne dorim intensitate si atunci contrastele sunt cele care ne ajuta. Cu cat contrastul este mai mare cu atat efectul este mai puternic. Folositi forme puternice pentru a accentua contrastele, fie alegand liniile simple, clare si geometrice, fie cele moi, curbate.

Inspiratia alba nu are varsta si este iubita de designeri pentru eleganta ei. Arata bine intotdeauna, indiferent de stil. Albul este calm, reflecta lumina si nu distrage. Aici ne putem juca prin folosirea diferitelor texturi, pentru a adauga o nota contrastanta. Putem alege de la tonuri de alb rece, ca de creta, la cele calde, ca de unt, asemanatoare petalelor de trandafir. 

Priviti diversele tonuri de alb din natura si nu va sfiiti sa folositi o combinatie a lor intr-o singura camera. Plantele sunt o modalitate excelenta de a aduce culoare in camerele albe – fiind organice, par sa faca parte din decor.

Amestecuri indraznete de culori calde. Pentru a crea o schema cu adevarat exotica si calda ganditi-va la amestecul sclipitor al mirodeniilor Orientului. Tonurile blande de curcuma, scortisoara si nucsoara, pot conferi un aspect interesant ce aminteste de nordul Africii. Toate sunt nuante profunde si puternice, iar impreuna dau senzatiea de caldura. Si cu cat sunt mai indraznet combinate, cu atat efectul este mai intens.

Inspirate de elemente din natura precum piatra, nisipul si lemnul, culorile neutre sunt confortabile, iar de cate ori le folosim, rezultatul este unul elegant. Nuantele naturale se combina intr-un mod placut si ne ajuta sa putem lumina sau inchide un interior – adaugand mai mult crem sau alb obtinem un efect luminos, iar mai mult gri inchis sau maro pamantiu, creeaza un aspect cald potrivit pentru iarna. O paleta neutra poate fi ideala, oferind flexibilitate.

Universul creat de noi pentru noi insine are culorile dispozitiei noastre, asa ca va indemn sa o explorati si sa fiti cat mai aproape de natura, pentru ca ea este sursa noastra de energie si inspiratie pura.

culorile in amenajari.jpg

Tags: amenajari interioare finisaje culorile in amenajare alegeri

Mariana Bercu | 26.05.2017

Cele mai importante schimbari pornesc din INTERIOR.

Vezi toate articolele

Recomandari