Bucataria, asa cum o stiu eu
Inima casei, plina de amintiri calde
Este locul de care imi amintesc cel mai bine din copilarie si care imi era cel mai drag. Acolo ne adunam, ne spuneam povesti, ne faceam temele. Acolo era mama. Bucataria, inima casei.
Da, pentru mine si pentru multi oameni, este centrul unei case, in jurul caruia gravitam. Bucataria ne aduna si ne tine uniti, pentru ca ne place sa pregatim masa si sa mancam impreuna, avem nevoie de aceste momente. Este un spatiu functional in care socializam. E locul in care cele mai placute arome se imbina cu multe momente frumoase.
Daca nu face parte dintr-un open space, ne dorim o bucatarie cat mai mare, pentru ca stim ca acolo ne petrecem timpul si ne place acest loc.Si chiar daca spatial e mic, incercam sa optimizam totul cat mai bine, sa gasim un loc unde sa asezam o masa, oricat cat de mica. O bucatarie fara o masuta nu are farmec.
Sunt cateva reguli clare de organizare pe care, in functie de spatiu, trebuie sa le bifezi cand incepi amenajarea unei bucatarii:
1. Partea de gatit la cald, plita, trebuie pozitionata astfel incat sa nu aiba imediat langa ea un perete sau o coloana (un corp inalt) pentru a avea spatiu de manevra, iar atunci cand gatesti sa stropesti cat mai putine suprafete verticale. Zona in care gatesti trebuie amplasata in apropierea unui perete exterior, astfel incat hota sa permita evacuarea aburului si a fumului in exterior pe un traseu cat mai scurt.
2. Se recomanda amplasarea cuptorului intr-o coloana inalta pentru a putea manipula mai comod tavile si a supraveghea coacerea. In imediata apropiere trebuie sa ai un blat sau o masa care sa te ajute la manipularea vaselor cand le pui in cuptor, dar si cand le scoti.
3. Chiuveta de bucatarie trebuie se se afle la minimum 60 de centrimetri de corpul cu plita, insa distanta optima este de 90-120 de centimetri. Depasirea acestei dimensiuni te poate incomoda cand gatesti.
4. Daca ai loc si iti doresti o masina de spalat vase, aceasta ar putea fi amplasata in imediata apropiere a corpului cu chiuveta. Este ideal sa nu aiba o instalatie separata in spate, ingreunand incorporarea, ci sa foloseasca o bifurcatie din instalatia chiuvetei. Daca doresti neaparat o instalatie separate, aceasta trebuie pozitionata tot in masca chiuvetei. Accesul e mai facil, astfel, in cazul unei defectiuni sau inlocuiri a masinii.
5. Frigiderul nu trebuie plasat neaparat in mijlocul mobilierului. Acesta primeste pozitia cat mai retrasa intr-un colt sau poate intr-un spatiu anexat bucatariei, lasand astfel cat mai mult loc blatului.
6. Blatul trebuie sa fie dintr-un material dedicate, fie ca este unul termorezistent, din conglomerat de lemn acoperit cu melamina, fie ca e din material compozit si acrilic, quartz sau piatra sintetizata. Exista si materiale naturale pentru blaturi - din piatra, preferabil granit sau marmura, din ceramica sau lemn masiv. Acestea sunt folosite insa pentru un design special si cand cauti sa transmiti ceva prin aceasta abordare, intrucat sunt materiale mai greu de intretinut.
7. Corpurile suspendate trebuie montate la o inaltime optima fata de blat. Cota blatului de lucru este standard acceptata la 90 de centimetri, cu o variatie de 2-3 centimetri in plus sau in minus, in functie de conditionarile spatiului sau de cerintele tale. Distanta standard fata de blat a corpurilor suspendate este considerata in standard la 60 de centimetri , de asemenea cu mici variantii.
Atentie la hota aleasa: verifica in fisa produsului inaltimea optima la care trebuie montata!
8. Iluminatul bucatariei. Bancul de lucru primeste lumina prin montarea corpurilor de iluminat sub corpurile suspendate. De asemenea, spatial general trebuie sa primeasca suficienta lumina, astfel incat sa poti vedea in interiorul spatiilor de depozitare. S-ar putea sa ai nevoie de o sursa de lumina dedicata mesei sau insulei de bucatarie. Lumina trebuie, asadar, sa provina din surse variate si corect pozitionate.
9. Manerele si suprafetele usilor trebuie sa fie usor de curatat. Aceasta este dorinta clara a tuturor utilizatorilor. Spatiile inchise sunt preferate celor deschise daca gatesti mult, dar nu trebuie subestimat nici efectul estetic al unor rafuri deschise pe care poti pastra la indemana diverse vase, accesorii sau condimente. Fiecare utilizator poate avea propriile optiuni, in functie de obiceiurile sale si de cat de ordonat este - unii sunt mai practici si vor sa gaseasca usor lucrurile de care au nevoie, altii tin mai mult la aspect si abordeaza estetic spatiile de depozitare.
Odata bifate aceste criterii, putem sa ne depanam linistiti povestile in jurul mesei sau insulei de bucatarie. Intr-un loc bine organizat, in care gasim usor tot ce avem nevoie pentru a prepara o reteta apetisanta, un ceai aromat sau o cafea, cu totii ne simtim acasa.
Nu ezita sa iei legatura cu un expert in design interior pentru a dezvolta un concept care ti se potriveste.
Foloseste aplicatia de design dezvoltata de Interioronline pentru a incepe un proiect de redecorare.